Թաիլանդի 5 ազգային ուտեստ

Թոմ Յամ

Թայլանդական խոհանոցի ուտեստների շարքում արժանի համբավ է ձեռք բերել Թոմ Յամ ապուրը, որի պատրաստման շատ բաղադրատոմսեր կան: Սակայն ազգային ճաշատեսակի մշտական ​​բաղադրիչները թագավորական ծովախեցգետիններն են՝ եռացրած կոկոսի կաթով և համեմված սխտորով, կրաքարի ճյուղերով և ծղոտե սնկով: Դասական տարբերակում Թոմ Յամը եփում են ձկան արգանակի մեջ, երբեմն՝ հավի: Յուրաքանչյուր խոհարար, հետևելով իր երևակայությանը, կարող է ապուրին ավելացնել բազմաթիվ այլ բաղադրիչներ՝ կոճապղպեղ, լոլիկ, գալանգալ, կիտրոնախոտ և այլն։ Թայլանդական այս ուտեստը թթու համ ունի և առանձնանում է աննախադեպ կծվությամբ, ուստի դրա հետ հաճախ մատուցում են խաշած բրինձ։

Թոմ Խա

Նրանք, ովքեր շատ չեն սիրում կծու ուտեստներ, թող փորձեն Թոմ Խա ապուրը։ Ինչպես նախկինում հիշատակված Թոմ Յամը, այն պատրաստվում է կոկոսի կաթով, բայց այստեղ հիմնական բաղադրիչը հավն է (երբեմն՝ ձուկը): Այս ազգային ուտեստը պատրաստելիս ներառված են թայլանդական ստանդարտ համեմունքներ՝ կիլանտրո, կոճապղպեղ, կիտրոնախոտ և լայմի տերևներ: Որոշ ռեստորաններ եփում են Թոմ Խան ծովախեցգետինով և ավելացնում են շատ չիլի՝ կծու լինելու համար: Բայց ավանդական տարբերակում ուտեստը պետք է ունենա ոչ այնքան կծու, որքան կծու, բայց թեթևակի քաղցր համ։

Պադ տայ

Պադ տայ-ը, թերևս, եվրոպացիների մեծամասնությանը ծանոթ թայլանդական մի քանի ուտեստներից մեկն է: Իրականում դրանք բրնձի արիշտա են, որոնք տապակվում են սխտորով, սոխով, լոբու ծիլերով և համեմում քացախով, բուսական յուղով և կծու պղպեղի կտորներով։ Երբեմն ճաշատեսակին մի քիչ շաքար են ավելացնում, որպեսզի ճաշատեսակը ավելի կծու համ ստանա: Եփելու վերջին փուլում լապշան համեմվում է ձվով, մի քանի լայմի կաթիլներով և ընկույզի կտորներով։ Կարող եք լապշա փորձել ինչպես դասական ձևով, այնպես էլ տարբեր լցոնիչների ավելացումով, որոնք հավի կամ խոզի մսի տապակած կտորներ են, ինչպես նաև ծովամթերքի տեսականի։

Պապանգ Գայ (կարմիր կարի)

Թայերեն ավանդական ուտեստները միշտ էլ կծու են եղել, և Պապանգ Գայը բացառություն չէ: Հարած կոկոսի կրեմով ցողված հավի կտորները կրակոտ բուրմունք են ստանում, երբ ընկնում են հաստ կարմիր կարրի սուսի տակ: Սակայն ճաշատեսակի մեջ կա նաև թարմ նոտա, որը ստացվել է կիտրոնախոտի շնորհիվ։ Սպիտակ բրինձը հիանալի կողմնակի ճաշատեսակ է այս կծու ուտեստի համար:

Մասաման կարրի

Մասաման կարրին ոչ այլ ինչ է, քան թայերեն գուլաշը: Բոլորը կարող են փորձել, քանի որ ճաշատեսակը կծու չէ, բայց միևնույն ժամանակ հագեցած է բուրավետ համեմունքներով։ Այստեղ հիմնական բաղադրիչը միսն է՝ կտրատված փոքր կտորներով և սոխով տապակված կարիի և կոկոսի կաթի մեջ: Թայերեն խոհանոցը տրամադրում է երկու ստանդարտ կողմնակի ճաշատեսակներ մասաման կարրիի համար՝ կարտոֆիլ կամ բրինձ:

Աղբյուր

Թարգմանեց Նարեկ Սարոյանը

Թողնել մեկնաբանություն